Optimaxx.

Direct contact? Bel 0317 - 35 77 21

Onbewust routinematig gedrag

Tijdens mijn zomervakantie in 2009 in Spanje, merkte ik dat de economische crisis ook in Spanje had toegeslagen. Ik merkte bij de autoverhuurbalie op het vliegveld dat er vrijwel geen huurauto meer beschikbaar was. Omdat het zo druk was? Nou nee. Door de beperkte financiële middelen van de verhuurmaatschappijen waren er veel te weinig auto's beschikbaar. Gevolg: Dagen wachten op een telefoontje en dagelijks een gang langs de verhuurmaatschappijen.

Uiteindelijk lukt het me om een auto te huren voor helaas “slechts 3 dagen”, maar dan wel tegen een dubbel tarief. Het was niet anders. Terloops zei de baliemedewerker nog “het is wel een automaat”… Voor mij geen probleem. Ik was allang blij. De medewerker loopt met me mee, toont de auto en zegt tot slot:
Veel plezier en denk er aan, het is een automaat… !

Ik doe de sleutel in het contact en druk met mijn linkervoet op het koppelingspedaal… verhip… o ja, het is een automaat. Dit overkwam me het eerste half uur nog drie keer. Gebeurde dit omdat ik niet wist dat het een automaat was?
Nou nee. In mijn routinegedrag zat het schakelen ingeslepen. Onbewust verricht ik handelingen die ik al jaren doe. Of ik nou wil of niet. Ik heb me het volgende half uur volop moeten concentreren op het autorijden en moest echt moeite doen om dit foutloos te verrichten. Het koste me zowaar inspanning.

Dagelijks maak ik deze situatie mee bij mijn klanten. Ondanks goede afspraken met de deelnemers tijdens de training, is de kans op onbewust routinematig "oud" gedrag groot, iets wat de verandering tegenhoud. 5% van het succes van veranderingen worden bepaald door enthousiasme en de wil om het te doen. Maar 95% van het succes hangt af van de discipline die de medewerker kan opbrengen en de intensieve begeleiding en confrontatie van de verantwoordelijke manager. Dit om het "oude" gedrag er uit te slijpen.

Wanneer u meer wilt weten over dit onderwerp, dan kan ik u zeker het boek van Ben Tiggelaar adviseren. De titel van het boek is: Dromen, Durven, Doen.
Helder en duidelijk geschreven en makkelijk en prettig te lezen.
- ISBN nr: 9049105270

Waarom houden we de meeste veranderingen niet vol? Wat bepaalt 95% van je gedrag (zonder dat je het merkt)? Hoe ontwikkel je met succes nieuwe, effectieve gewoontes? Maar wat is er nodig om de stap van dromen, naar durven en " uiteindelijk " doen te zetten? Wat zijn de geheimen van echte, blijvende verandering? Ben Tiggelaar geeft heldere antwoorden. Gebaseerd op actuele psychologische inzichten, praktische ervaring en persoonlijke verhalen van mensen die " met vallen en opstaan " hebben geleerd om leiding te geven aan zichzelf.

Bron: www.bol.com